Ægte Laurbær

Ægte Laurbær (Laurus Nobilis )

Højde: 130 cm.

Ægte laurbær er et stedsegrønt træ med en bred, kegleformet krone og opstigende grene. Blomsterne dufter sødligt, og bladene har en kraftig, krydret duft. Bladene er elliptiske og læderagtige med kruset og tandet rand. Oversiden er skinnende mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen sker i marts-april, hvor man kan se de små, 4-tallige blomster sidde i korte stande ved skudspidserne. De enkelte blomster er bleggule til grøngule. Frugterne ligner oliven i form og størrelse. De er først grønne, men bliver sorte ved modenhed.
Det voksede oprindelig over et stort område i de blandede ege/fyrreskove langs Middelhavets kyster. I dag findes der restbevoksninger på Madeira, i Portugal og ved Opatija i Kroatien.

Nutidig anvendelse: Dens egenskaber gør den meget brugbar. Selvom den oftest bruges i køkkenet, kan du også bruge laurbær til hjemmelavede sundhedsmidler. Laurbær kan forbedre og stimulere din appetit. Derfor er te med laurbærblade før måltider godt for folk som skal tabe sig.
Der er mange fordele ved laurbær, specielt i forbindelse med vejrtrækning. Laurbær har anti-bakterielle, antiseptiske, slimløsnende og anti-inflammatoriske egenskaber. Det anbefales mod vejrtrækningsproblemer som ved influenza, halsbetændelse eller bronkitis. Dampen fra laurbær åbner dine luftveje og giver mere luft i lungerne.
Desuden
er duften af laurbærblade opkvikkende og behageligt for dine luftveje.

Anvendelse som lægeplante: Kendt i DK siden 1600-tallet. Blade, frugt og olieudtræk.
Den består af kulhydrater, fedtstoffer og protein. Den indeholder også C-vitamin og mineraler (Kalcium, jern, fosfor og kalium blandt andet). Laurbærs medicinske egenskaber forebygger og afhjælper bestemte problemer. En af fordelene er, at den hjælper med fordøjelsen og hæmmer syre i systemet. Nogle af bestanddelene, såsom Cineol og Eucalyptol, kan reducere luft i maven.