Ambra

Ambra (Artemisia Abrotanum)

Højde: 90 cm.

En buskagtig staude, der afgiver en lidt citronagtig duft ved berøring. I slægt med planter som malurt og bynke. Blomsterne er lysegule og kugleformede.
Den stammer fra Lilleasien og Sydeuropa og er bragt til Norden i den tidlige middelalder, hvor den fandt anvendelse som røgelse. Dens franske navn ’garderobe’ fortæller at planten blev brugt til at give tøjet velduft.
Fra munkenes haver spredte planten sig til godtfolks haver, hvor den dyrkedes for sine gode egenskaber: Den gode lugt. Udtrukket i snaps, gør den godt i oprørte maver. Et afkog af planten medvirker efter sigende til at lette depressioner.
De små, næsten nåleagtige blade kan minde (lidt) om hår, og planten havde ry for at påvirke hårvæksten. Unge mænd, der syntes, det trak ud med skægvæksten, blev rådet til at brænde urten og smøre asken på kæben, så det så ud, som om der voksede noget.
Ambra er blandt de planter, der blev brugt i kampen mod Den Onde: Den holder Djævelen på afstand, og afholder menigheden i at falde i søvn under gudstjenesten. For at hindre folk i at falde i søvn under de timelange messer, fandt man på, at blande den velduftende urt i kvindernes buketter, så de havde noget at snuse til, hvis de mærkede, at hovedet blev tungt.

 

Nutidig anvendelse: Til snaps stikker man et skud af planten i en slank flaske og overhælder den med en smagfri snaps og lader den trække (6-12 timer). Hver gang man smager på varen hældes ny snaps på kvisten, så den altid er dækket. Før indtagelsen fortyndes essensen ca. 6 gange.
Ved vandladnings problemer: En te af den tørrede plante trækker i 10 minutter (1 tsk. plante til 1 glas kogende vand). Udtrækket indtages en spiseskefuld ad gangen i løbet af dagen. Ambra indgår fortsat i visse former for hoste-saft og bruges i dag til fremstilling af likør.

 

Anvendelse som lægeplante:  Planten blev brugt mod hårtab. Blandet med honning og smurt på skaldede isser fik den angiveligt håret til at gro ud igen.
Den kunne kurere orm. Et vandigt udtræk af planten blev brugt mod øjenbetændelse. Til medicin indsamles planten i blomstringstiden og anvendes mod appetitløshed, diarre og bronkitis,