Bjørnetidsel

Bjørnetidsel (Acanthus mollis):

Højde: 80 cm.
Stammer oprindelig fra Middelhavsområdet (fra Portugal og nordvest Afrika til Kroatien). Bladene er blanke og mørkegrønne med grå og håret underside. Blomsterne hvide, blå el. rosa.
En elegant staude med dybe pælerødder, stærkt indskårne 10 cm. brede blade og en tæt blomsterstand med rosa eller hvide læbeblomster, som ses i juli og august. Planten hører til en af de store stauder. Bjørnetidslen har i øvrigt haft en plads i de gamle romeres og grækeres kulturer, idet planten har været inspiration for datidens arkitekter på søjlerne fra den såkaldte korinthiske orden. Mere specifikt er det søjlefødderne og især søjlehovederne (kapitælerne), der er udsmykket med bjørnetidslernes blade.

Nutidig anvendelse: Bjørnetidslens rødder som en slags plaster mod følelsesløshed i hænder og fødder. Knuste blade af bjørnetidslen som smertestillende omslag til forbrændinger og skoldninger. Blade til sårheling og rensning af sår

Anvendelse som lægeplante: Engang var akantus en lægeplante, som man rørte saften af, i salver til at smøre på sår. Udtræk blev brugt til bedring af slimhinderne i fordøjelseskanalen og urinvejssystemet. Mod diarre, til at rense blodet, slimløsende middel og til at mindske uro i maven

Vær opmærksom på at ovenstående anvendelser er historiske og en del af naturmedicinen, og således ikke betragtes som anerkendte af nutidens lægevidenskab.