Dobbeltblomme fra Blans

Dobbeltblomme eller Sveskeblommen fra Blans

Vi har fået træet doneret fra gårdejer Hans Peter Petersen fra Blans. Blommetræet er opstået som rodskud fra det oprindelige blommetræ i Blans.

Han fortæller, at flere på egnen kender blommen. Han ved, at blommen er kendt for at stamme fra et modertræ, der har stået ved siden af en gammel lade i lang tid tilbage. Laden blev bygget i 1700-tallet tilhørende hans slægtsgård. Nu er laden revet ned og de oprindelige blommetræer er fjernet sammen med ruinen af laden.

Blommen formeres ved rodskud, hvilket er specielt for blommer. På egnen har det været brugt at hente et rodskud fra blommen ved laden, for så at plante det, i sin egen have. Hvorfra man igen har givet rodskud videre til venner og familie, der har taget blommen med sig til deres egne haver. Sådan er blommen blevet spredt rundt i omegnen.  Men hvordan blommetræet ved den gamle lade er kommet der, det vides ikke. Blommen er også kendt i Vester Sottrup og Bovrup.

Blommen fra Blans er en lille sveskeblomme, der udmærker sig ved, at den både er god som spiseblomme, god til at sylte og god til at tørre. Derfor kaldet Dobbeltblomme.

Blommen modner sidst i August og har fast, lidt tørt og meget mørkt kød med krydret smag. Smagen er intens og mere krydret end de større sveskeblommer.

Hans Peter, der har doneret blommetræet, sylter hvert år selv blommerne på følgende måde:

Opskrift: Hans Peters Råsyltede blommer

1kg blommer

750g rørsukker

Atamon eller alkohol

Blommerne vaskes og tørres.

Blommerne kan halveres og stenen tages ud, hvis man vil det, men man kan også bare lade være hvis man ikke gider.

Blommerne fyldes i en tæt beholder af passende størrelse sammen med 750g rørsukker og en dessertske flydende atamon. (Jeg tænker du i stedet kan bruge rom/ cognac eller lig. alkohol, du har lyst til. I så fald mindst et par skefulde.)

Blandingen stilles koldt helst i køleskab og røres rundt med jævne mellemrum ca. hver 2.- 3. dag.  I løbet af de næste uger, safter blommerne så meget, at der danner sig en blommesafts sirup omkring blommerne. Nu kan blommerne hældes over i rene glas, med så meget saft at de er dækket helt af saft. Blommerne kan nu holde sig længe, men skal helst opbevares køligt.

Vi vil lige tilføje fra egen erfaring, at det smager fantastisk med vaniljeis eller flødeskum eller bare pur, hvis man er til det.

Her er en anden lige så god opskrift:

Bedstemors syltede blommer
– 1 kg blommer
– 750 g sukker
– 1/4 l vand

Blommerne vaskes, halveres og stenene tages ud. Sukker og vand kogges sammen og blommerne kommes i sukkerlagen, der bringes til kogepunktet. Gryden fjernes fra varmekilden. Blommerne bringes endnu 2 gange til kogepunktet med ca. 15 minutters mellemrum. Sidste gang skummes de, fyldes på glas og lukkes.

Træet i haven

Vi har valgt at plante en Dobbeltblomme fra Blans her i haven, fordi det er den eneste blomme sort, vi har kunnet finde, der tilsyneladende er opstået helt lokalt. At den så ovenikøbet har så alsidige egenskaber, gør den jo bare til et rigtig godt valg.  Vi håber, at blommen, som vi har plantet i haven, vil lave rodskud, sådan at dette blommetræ også med tiden kan blive modertræ til blommetræer rundt omkring i Søgård og omegn.

Er du interesseret i at få et træ, så henvend dig til Hanne Loges, hun kan formidle eller skrive dig op til et rodskud.