Florentinsk Iris (Iris florentina)

Højde: 60cm.

Florentinsk iris er en iris art, der er hjemmehørende i Italien. Planten har hvide blomster, der blomster i maj/juni og udsender en violet-lignende aroma. Irisens rhizomatøse rod, der ligner ingefær og lugter som kartofler, kan dampdestilleres for at skabe et flødefarvet, voksagtigt stof kaldet orris-smør. En essentiel olie kan også fås herfra.
Iris florentinas rødder graves generelt op i sensommeren, skrælles og tørres derpå indtil kridt. Når orris-roden er tørret, kan den også formales til et pulver og bruges som et smagsstof. Faktisk kan både smørret og dets ekstrakt findes i en række drikkevarer, bagværk, gelatiner og tyggegummi. Orris rod findes også i tandpastaer og åndedrætsværn. Den pulveriserede rod er også blevet brugt i talkums pulver og blev engang brugt som hårpulver.
Grækere og romere vurderede orris rod til kosmetik og parfumeri, og det findes stadig ofte i sæber og parfumer. Brugt i potpourri blandes olien godt med andre dufte som rose, cassis, bergamot og lavendel. De tørrede rhizomer bruges også til at friske op i linnedskabe. En ulempe med dette er det faktum, at det tager overalt fra tre til fem års tørring, før orris rod udvikler sin fulde duft.

Nutidig anvendelse:  Ved tørring af roden udvikles en duft af viol, hvorfor plantens tørrede rod kaldes for violrod. Den pulveriserede rod kan bruges i potpourrier.
Den tørrede rod blev indtil for få år siden solgt som bidering til børn, der havde ondt for tænder.

Anvendelse som lægeplante: Planteekstraktet fra Iris florentina har også en lang historie med anvendelse i homøopatisk medicin. Den essentielle olie blev ofte ordineret til behandling af drøbelige eller hævelse fra en ophobning af vand. Den tørrede rod betragtes som et vanddrivende middel og slimløsende middel. Det kunne tages internt til behandling af hoste såvel som diarré.