Gul Gråsten

Vel! Ræk mig da, o efterår,

en gravensten, som smager

af bækken ved min faders gård

og mulden i hans ager.

 Ludvig Holstein, digter, 1915

Tegning fra Danmarks frugtsorter ved Antonius Pedersen

Foto Frilandsmuseet

Æblet.
Et udsøgt spiseæble og fortrinligt til most. Æblet er kantet og gult med flammende røde striber på solsiden. Saftigt og syrligt sødt, med en fin krydret smag. Smagen varierer meget efter plukketid, voksested og opbevaring. Plukkes i september og bruges i oktober til november.

Historie.
Gul Gråsten er Danmarks nationalæble. Dets historie har været genstand for megen diskussion blandt pomologer op gennem tiden. Men ét er sikkert, i Danmark er det kendt fra Gråsten slot. Herfra er sorten beskrevet og videreført ud i verden, som et dansk æble. Der findes flere varianter af Gråsten æblet, som er danske.

Gråstenæblet stammer fra Gråsten Slot, hvor slægten Ahlefeldt indførte den i 1698 eller 1699. Præcis, hvor den kommer fra, har ikke kunnet fastslås. Hertugslægten fra Augustenborg, der overtog Gråsten Slot i 1725/1726 var nært knyttet til dette æble.

 

Vækstform.
Højt og åbent træ med stærke grene. Træet kan blive meget gammelt, over 100 år på vildtstamme, selvom sorten er modtagelige for både frugttræskræft og skurv.

Synonymer.  Gravensten, Gravensteiner, Graasten.

Om Gråsten Apple og Steve Jobs

I folderen: Gråstenæblet Fra kong Christian d. 5. og Grev Carl Ahlefeldt til Steve Jobs. Udgivet i 2016 af Sønderborg kommune, kan man læse følgende:

Gråsten-æblet er i nyere tid blevet et ikon, da Steve Jobs i 1976 foreslog ”Apple Computers” som navnet på sit og Steve Wozniaks nye firma. Det fremgår på side 86 i Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs: »Da de nu havde besluttet at starte et firma, havde de brug for et navn. Jobs havde endnu en gang besøgt All One Farm (æbleplantage/red.), hvor han havde beskåret Gråsten-æbletræerne, og Wozniak hentede ham i lufthavnen. På køreturen ned til Los Altos legede de med forskellige muligheder. De overvejede nogle typiske teknologi-ord som Matrix, nogle sproglige nyskabelser som Executek og nogle jævnt kedelige navne som Personal Computers Inc. Deadline for at beslutte noget var næste dag, da Jobs gerne ville indsende papirerne. Jobs foreslog til sidst Apple Computer. »Jeg var på en af mine frugtkure«, forklarede han (Jobs var vegetar/red.). »Jeg var lige kommet tilbage fra æbleplantagen. Det lød sjovt, inspireret og skræmte ikke nogen. Apple blødgjorde ordet computer. Desuden ville det få os foran Atari i telefonbogen«. Han sagde til Wozniak, at hvis de ikke var kommet på et bedre navn inden næste eftermiddag, skulle de bare holde fast ved Apple.« (Citat slut). Og således kunne et eventyr, ikke ha’ overgået virkeligheden.

Nogle kviste fra æbletræer i Savoyen, der blev bragt til Gråsten, blev stamtræer til en æblesort, som i århundreder har glædet konger og fyrster. Med stolthed blev træer foræret som kongelig gave. Æblet påskønnes i mange køkkener den dag i dag. Og ikke mindst: Æblet har inspireret til navnet på en af verdens førende og mest profitable IT-virksomheder. Steve Jobs var altid klædt i en sort, langærmet trøje med rullekrave, når han præsenterede nyhederne på årets event, og han holdt altid nyhederne mellem fingrene på en helt bestemt måde. 

Træet i haven

Vi har valgt at plante et træ af Gul Gråsten, i haven her i Søgård, da det siden 2005 officielt er erklæret som Danmarks nationalæble. Samtidig er Gråstenæblets oprindelsessted, det tætteste på Søgård af alle de æblesorter, vi har kunnet opdrive. Godt nok er æblet hverken truet, sjældent eller glemt, men derimod verdensberømt. En Sønderjyde, der er kendt og har klaret sig godt på verdensplan.

For at plante noget specielt, har vi her i haven et træ, der er skabt ved at pode kviste fra et træ, der er plantet ved Gråsten Slot ca. år 1820. Træet har overlevet i så mange år, fordi det på et tidspunkt er væltet på en heldig måde, i fugtig jord. Fra den væltede stamme, er der skudt nye stammer op i midten og på den måde har træet fået nyt liv.

Træet, der nu er gemt i skoven ved Gråsten Slot, formodes at være det eneste rodægte Gråstenæbletræ i verden.  Kilde: Mads Mikkel Oldemors Toft, Bov

Ved en stor æblefest i Gråsten Slotshave den 17. september 2005, i anledning af Gråsten æblets officielle udnævnelse til Danmarks Nationalæble, smagte fødevareminister Hans Christian Schmidt på Gråsten-æblet og beskrev det således:

»Det er som at tage en bid af Danmark«.

 

Kilder:

Frilandsmuseet: https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet-det-gamle-danmark/huse-og-gaarde/haver-og-landskab/gamle-sorter/frugt-og-baer/aebler/

Danmarks frugtsorter ved Antonius Pedersen, 1 Æbler udgivet af fællesudvalget for frugtavlsøkonomi på alm. Dansk gartneriforenings bogforlag 1950, side 344-348

Dansk frugt C Matthiesen, H Hagerups forlag København 1913 bind 1, side 114-122

Folderen: Oldemors Abilgård, et infohæfte om Regionale frugtsorter fra Sønderjylland og Sydslesvig. Udgivet af Oldemorstoft; februar 2020

Mads Mikkel, Oldemorstoft, Bov

Om Apple og Steve Jobs:

Kilde: Folderen ved navn: Gråstenæblet Fra kong Christian d. 5. og Grev Carl Ahlefeldt til Steve Jobs. Folderen er udgivet af Sønderborg kommune i 2016.  Folderen er sammenfattet af: Inge Adriansen, kulturhistoriker, ph.d., Sønderborg Slot, Herdis Thomsen, journalist, Sønderborg Kommune, Poul Danior, kunstkonsulent, Sønderborg Kommune.