Jakobsstige

Jakobsstige (Polemonium caeruleum)

Højde: 60 cm.

Jakobsstige er opkaldt efter Jakobsstigen der nævnes i Biblen i forbindelse med patriarken Jakob i 1. Mosebog 28, 11-12: I drømme så han en stige, der stod på jorden; den nåede helt op til himlen, og Guds engle gik op og gik ned ad stigen. Stigen symboliserer menneskets drøm og håb om et liv efter døden.
Det er en elegant hårdfør plante, der i løbet af sommeren får duftende lavendelblå blomster. Der findes adskillige sorter i handelen, hvoraf nogle har hvide eller lyserøde blomster. Jakobsstige trives bedst i en kalkrig let fugtig jord. Den kan stå i både sol og halvskygge. Den kan formeres ved såning og deling af ældre planter. Det er også en dejlig snitblomst.
Et andet navn for Jakobsstige er græsk baldrian, Roden har lidt samme lugt som baldrian og har samme tiltrækkende virkning på katte.

Nutidig anvendelse:  Alternative behandlere bruger Jakobsstige mod nyrelidelser og hoste. Duften af Jakobsstige er helt speciel. Den søde blomsterduft berører simpelthen noget i det indre.

Anvendelse som lægeplante: Denne urt har været anvendt mod syfilis og hundegalskab, og derfor havde den en plads i klosterhaven. Har i folkemedicinen været anvendt mod lungelidelser og mavesår. Planten har også ry for at være beroligende og at kunne modvirke nervøsitet