Lægestregbælg

Lægestregbælg (Galega officinalis)

Højde: 100 cm.

Stregbælg er en ærteblomst, ligesom lathyrus, gyvel og lupin. Den har et fint løv med dybt indskårne blade omtrent som en bregne. Den blomstrer i juli-august med langstilkede oprette lyslilla klaser. Frugten er en lang tynd bælg med mange frø. Den træffes af og til i prydhaver og findes vild i Syd-og Østeuropa.
Navnet er græsk og betyder oversat ’kommer med mælk’.
Planten stammer oprindeligt fra Mellemøsten, men er indført af mennesker til Nordamerika, hvor man frygter, at den vil sprede sig og blive et problem i stil med andre invasive arter, der breder sig uhæmmet i deres nye hjem (som dræbersnegle bjørneklo og hybenrose).
Den har også været brugt til fiskeri, hvor gift fra de knuste stilke i dammene fik fiskene til at besvime, vende bugen i vejret og flyde op til overfladen, hvor de kunne indsamles.

Nutidig anvendelse:  Til medicin indsamles planten i blomstringstiden og den tørrede plante bruges til te, og bruges fortsat visse steder til dette formål. Indtagelse af Stregbælg ved siden af andre diabetespræparater må imidlertid frarådes.

 

Anvendelse som lægeplante: Den har været brugt medicinsk siden middelalderen, hvor den blev brugt til grøngødning og foder, og til at fremme mælkeproduktionen hos kvinder, og den har muligvis en forstørrende virkning på brystkirtlerne.
I sygdomsbehandlingen blev Læge Stregbælg brugt til at sænke blodsukkerindholdet hos diabetespatienter (type2). Planten indeholder stoffer, der sænker indholdet af blodsukker.