Løvefod

Løvefod (Alchemilla mollis):

Højde: 50 cm.

Lodden løvefod er en løvfældende staude der blomstrer fra maj til august og er yderst velegnet til bunddække.
Lodden løvefods håndfladestore blade er fra basis dækket af en fin behåring. Med disse har bladene mindst lige så stor prydværdi som blomsterne, der sidder i tætte, tosidige kvaster. En særlig egenskab hos blomsterne er, at de mangler kronblade. I stedet er bægerbladene mere udvoksede og ligner gule kronblade.
Løvefod har endnu en interessant egenskab. På fugtige og varme sommernætter udskiller den vand, som samles i store dråber i midten eller langs kanterne af bladene. Også kaldet MORGENDUG.
Denne udskillelsesproces kalder botanikerne agitation. Det er altså ikke altid dugdråber, man ser på bladene tidligt om morgenen, selvom planten i sine bugnende blade også opsamler regnvand og dug. Dråberne fra agitationsprocessen, det “himmelske vand” var meget eftertragtet af middelalderens alkymister. Det botaniske navn Alchemilla betyder nemlig “alkymi”.

De er meget dekorative med lysegrønne blade og gule blomster. De passer særlig godt til beplantninger på store arealer, på skråninger eller i små grupper ved vandhul og damme.

Nutidig anvendelse: Bladene kan tilberedes og anvendes som spinat: kogt, stuvet, sauteret i olie eller som fyld i omelet og tærte. Bladene kan også steges i olie og anvendes som grønt drys på f.eks. pasta- og fiskeretter.
Tørrede blade kan anvendes til te.
Planten kan også anvendes til plantefarvning.

Anvendelse som lægeplante: Indeholder stoffer med sammentrækkende virkning og anvendes traditionelt mod mild diarré.