Mispel Frydendal

Misplens generelle historie

Misplen stammer oprindeligt fra sydvest Asien og sydøst Europa, trods sit misvisende navn Mespilus germanica. Historisk går Misplen, mindst 3000 år tilbage, og misplen blev spist af romerne i middealderen.  I Danmark er Misplen særligt kendt fra Als, hvor frugten var udbredt fra Vothmanns planteskole i 1800-tallet og frugten blev spist af børnene, som en konfekt. Misplen er også brugt til klaring af vin og en fin lille mispelgelé. Marmelade kan man også få lavet af den. I England laver man ”mispel curd” af frugterne.

Træet

Misplen er et fint lille havetræ eller busk, der næsten er gået i glemmebogen. Stammen og grenene er krogede, nærmest eventyrlig, troldeagtige, når træet kommer op i årene, med en paraplyformet krone. Blomstrer i juni, med store enkle smukke hvid blomster, bladene er filtede og lancentformede. Misplen har et smukt gyldent efterårsløv og selv efter bladene falder, sidder de små behårede frugter tilbage, indtil den første frost kommer. Træet er selvbestøvende og man kan derfor nøjes med kun ét. Det kræver ikke den store beskæring og er sundt og sygdomsfrit.

Frugten

Frugterne er nogle små, mærkværdige udformede størrelser og har givet ophav til et væld af mindre pæne øgenavne b.la. Aberøv.  Dette skyldes, det botaniske fænomen, at blomsten er åben, dvs. i frugtenden har den en åben skive omkranset af blomsterblade. Frugten er først moden i november og skal have lidt frost for at modnes eller lagres på ”strå”. Mange tror, at frugten er rådden, når den er moden. Men skinnet bedrager, som man siger. Det er en fin lille dessertfugt, men der er ikke meget kød på.

De generelle informationer og fotos er hentet fra Frilandsmuseets hjemmeside: Frilandsmuseet det gamle Danmark, Kongevejen 100, 2800 Lyngby.

https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet-det-gamle-danmark/huse-og-gaarde/haver-og-landskab/gamle-sorter/kvaeder-og-mispel/

 

Træet i haven

Vi har valgt at plante et mispeltræ, i vores have her i Søgård, fordi det er et fint lille træ med en gammel historie, som er ved at gå i glemmebogen. Det, at den af alle steder i Danmark har været specielt udbredt på Als, knytter den til vores landsdel. Derfor synes vi, den er vigtig at bevare og fortælle om.

Mads Mikkel fra Oldemorstoft tilføjer, at Mispel lokalt er blevet kaldt ”Åfenosser”, fordi de ligner…

Det i sig selv, er jo grund nok til at plante et træ, for at se om det virkelig passer. Så må vi håbe, at det værd at vente på.

Frydendal er en ejendom beliggende mellem Nybøl og Sønderborg, på Flensborg landevej 5, 6400 Sønderborg. I dag huser ejendommen Bondegårds is – Frydendal ismejeri. I haven står et gammelt mispeltræ. Vi har været heldige at få et lille mispeltræ, der er podet af en gren fra dette mispeltræ.