Vinsur fra Flensborgfjord

Modertræet til Vinsur æbletræet i vores have, her i Søgård, er fundet på Als. Der er dog her tale om den sort Visur, der hedder Vinsur fra Flensborg Fjord. Der findes flere slags Vinsure æbler f.eks.  Vinsur fra Als og Vinsur fra Pletten. Vinsur fra Flensborg Fjord findes på begge sider af fjorden under navnet “Vinsur”.

Historie: I folderen Oldemors Abilgård, står der om Vinsur æblet, citat: ”Mathiesen nævner sorten 1913 og den kan være tiltrukket af hans faders onkel omkring år 1800 på gården Veesbæk/Arbejdsholt i Ulkebøl sogn”. Her drejer det sig dog om sorten: Vinsur fra Als.

Modertræet til vores æbletræ, i haven her i Søgård, er fundet på Kegnæs, hvor beboerne på gården kendte dens navn.

Frugten: om frugten skriver Mathiesen: et lyst gult æble med svagt grønligt skær og varmere Solside, som undertiden har lidt smukke røde Striber og Stænk og fine Punkter. Kraftig lugt. Frugtkødet er noget løst, hvidt, meget saftigt, vinsyrligt med fornøden sødme, uden aroma. Det er et tidligt modent æble, der modner fra august til lidt ind i september. Æblet er ualmindeligt rigt på saft.

Vinsur er et æble der, formodentligt, egner sig godt til at lave most eller æblecidere.

Æblet koger ikke ud til mos og egner sig derfor fint til æbleflæsk.

Træet i haven

Vi har valgt at plante et træ af sorten Vinsur, her i haven i Søgård, fordi vi ønsker at præsentere æbler med forskellige kvaliteter. Og med forskellig modningstid. Vinsur modner tidligere end de andre sorter i haven, sådan at vi i en længere periode, hvor vi kan nyde godt af havens æbler.

Vinsur æblet fra Flensborg Fjord har været udbredt på begge sider af fjorden. Nu findes der kun enkelte træer tilbage – den hører til de sjældne lokale sorter, der er ved at blive glemt. Derfor vil vi gerne være med til at bevare træet for fremtiden.

 

Kilder:

Folderen: Oldemors Abilgård, et infohæfte om Regionale frugtsorter fra Sønderjylland og Sydslesvig. Udgivet af oldemors Toft, februar 2020

Dansk frugt C Matthiesen, H Hagerups forlag København 1913 bind 1, side: 195 – 197