Blodstillende Bibernelle

Blodstillende Bibernelle (Sanguisorba minor)

HØJDE: 50 cm.

Stammer fra Sydeuropa, og kom hertil i 1600- tallet som lægeplante i klosterhaver.
En finurlig plante med let fliget løv og rødlig blomst på en lang stængel.
Bibernelle er en flerårig urt med en tæt vækst. Først dannes der en grundstillet bladroset, der senere bliver til en busket plante. Fra denne plante vokser de lysegrønne, men senere røde stængler frem. Oversiden er græsgrøn  mens undersiden er noget lysere.
Blomstringen sker i majjuni, hvor man ser de kugleformede blomsterstande, som består af rent hanlige (nederst), tvekønnede (i midten) og rent hunlige (øverst) blomster. De enkelte blomster er 4-tallige og har kun et sæt blomsterblade. Frugterne sidder indesluttet i det blivende underbæger.

Nutidig anvendelse:  Bladenes smag er let agurkeagtig, men den kan også have en let nøddeagtig smag. Blade kan høstes løbende fra forår og til juli. Roden kan opgraves om efteråret og bruges i supper og te. Bladene kan også fint hakkes til urtesmør. De dekorative blade kan pynte på smørrebrød og i sommerdrinks eller ved garnering af supper og sovse.

Anvendelse som lægeplante: Blodstillende Bibernelle er som navnet siger blevet brug til at stoppe blødninger og som et hjælpemiddel til sårheling. Den er også blevet brugt til behandling af hæmorroider og brandsår. Medicinsk bliver den også brugt mod diarre, hudsygdomme, blodstillende ud og indvortes, m.m