Citronmelisse

Citronmelisse (Melissa Officinalis)

Højde: 90 cm.

Eller hjertensfryd i folkemunde. Melissa betyder bi på græsk og blomstrende citronmelisser tiltrækker masser af bier. Efternavnet Officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeplante. En høj buskagtig og citronduftende urt med små hvide blomster. Oversiden er græsgrøn og kruset, mens undersiden er lysegrøn med tydelige bladribber. Begge sider er svagt behårede. Citronmelisse er oprindeligt hjemmehørende i Makaronesien, Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, det Indiske subkontinent og Øst- og Sydeuropa. Den har er blevet spredt som krydderurt og medicinplante til næsten hele verden.

Nutidig anvendelse: Den dufter fantastisk og bladene kan bruges til en skøn te.
Den er beroligende og søvnfremmende. Som krydderurt er citronmelisse meget anvendelig til f.eks. salater, fisk, som smagsgiver til olie, dressing, eddike, sauce, kager og desserter, hvor den bidrager med sin markante, krydrede citronsmag.

Anvendelse som lægeplante: Munkene anså den som en uundværlig del af dagligdagen og brugte den mod alt fra forkølelse til stress. Tidligere var den nemlig en af de mest foretrukne planter, hvis der var problemer med hjertet. Faktisk både evt. fysiske problemer i selve kredsløbet, men den var såmænd også en elsket plante, når man havde kærestesorger. Citronmelissen bærer i øvrigt også, måske af samme årsag, kælenavnet hjertensfryd.
Tidligere har man tillagt den så mange gavnlige virkninger, at man kan undre sig over, hvorfor man i det hele taget har brugt andre lægemidler; i hvert fald var Andreas Agerbech ikke i tvivl om dens helbredende virkninger. Han skriver i 1764, at ”Melissa, Hiertensfryd, har man største Aarsag til med hiertens Glæde at plante i sin Hauge; thi det er den beste Urt, nogen kand ønske sig for Hovedet, for Hiertet, for Maven og for Moderen og for Nerverne, den smager angenem, aromatisk, bitter; den har en balsamisk, giennemtrængende, liflig, Citronagtig Lugt.”

Hvis man udtrækker de virksomme stoffer rigtigt, kan man opnå ”den største Hjertefrydende Drik, som der kan laves af Urter til en Malankolisk Hypocondrist”.