Gyldenris

Gyldenris (Solidago)

Højde: 80 cm.

Gyldenris er en slægt i kurvblomstfamilien, der har det latinske navn Solidago, som betyder “at gøre hel”.
Almindelig gyldenris er en flerårig staude med en stiv, opret vækst. Stænglerne er stive, næsten træagtige og mere eller mindre behårede. Bladene sidder spredt, og de er lancetformede med fint savtakket rand. Over- og undersiderne er omtrent ensfarvede og lyst grågrønne.
Blomstringen sker i julioktober. Blomsterne sidder samlet i en løs stand, der udgår fra enden af skuddet og de nærmeste bladhjørner. De enkelte blomster er gule kurveblomster (ca. 13 mm i diameter) med få, smalle randkroner og en lille opret tot af. Frugterne er nødder med en hårformet fnok.

Selve planten er invasiv og et forholdsvis stort problem i mange europæiske lande. Derfor bekæmpes den også aktivt mange steder.

Nutidig anvendelse: Inden for naturmedicinens verden har gyldenris især været brugt til følgende. Sårpleje og -heling, Udrensing af urinveje, Udskylning af nyresten og Fremmelse af vandladning

Anvendelse som lægeplante: Inden for naturmedicinens verden har gyldenris især været brugt til følgende. Sårpleje og -heling, Udrensing af urinveje, Udskylning af nyresten og Fremmelse af vandladning. Udtræk blev også brugt mod gigt, diarre, hudsygdomme og som slimløsende.